Titel: Det var då vi bodde på Gideå………….

Meddelare: Märta Modin  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Matfors

Det var då vi bodde på Gideå. Pojkarna mina hade hittat en "bararusa" nere i brädgården. Så var det en granngumma hos oss, och hon sade åt pojkarna att de skulle gå efter nio slags ris och piska rusan. De gjorde så och hade roligt värre. - Om en stund kom en käring bortifrån byn springandes med matsleven i handen. - Det var middagstid -. Hon var så elak som ett bi, för det var hon som rådde om baran, som skitit rusan, som de piskade. - Själv har jag sett baran. Den ser ut som ett grågarnsnystan och är så pass stor som ett barnhuvud, men jag har då - Gud ske lov - inte behöft ha den själv.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen.